Taiteilijaesittelyt

Festivaalin taiteelliset johtajat, baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Alakärppä ovat tehneet yhteistyötä 10 vuotta. Näiden vuosien tiivis duotyöskentely on johtanut palkintoihin Das Lied -laulukilpailussa Berliinissä ja lied-duo-kilpailussa Enschedessä, Alankomaissa. Keväällä 2015 duo sai Martin Wegelius -säätiön tunnustuspalkinnon. Aarne ja Juho ovat Suomen Lied-akatemian perustajajäseniä.

Aarne Pelkonen ja Juho Alakärppä (kuva: Heikki Tuuli)

Hovilaulajan arvonimellä kruunattu ja Grammy-palkittu mezzosopraano Anne Sofie von Otter tuo Laulun valo -festivaalin konserttiin pitkäaikaisen lied-kumppaninsa, pianisti Bengt Forsbergin sekä kitaristi-poikansa Fabian Fredrikssonin. Ohjelmassa Sibeliuksen rakastetuimmat yksinlaulut kohtaavat Tauron Höstvisanin ja monta muuta suosikkia.

Anne Sofie von Otter (kuva: Ewa-Marie Rundqvist)

Bengt Forsberg on Ruotsin johtavia pianisteja ja erityisen arvostettu resitaalikumppanina. Yhdessä Anne Sofie von Otterin kanssa Forsberg on konsertoinut Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa sekä levyttänyt useita kertoja Deutsche Grammophonille. Hän on äänittänyt myös soolopianomusiikkia Hyperion-levy-yhtiölle: Schubertin, Schumannin ja ruotsalaisten romantikkojen teokset sekä yhteistyö sellisti Mats Lidströmin kanssa on tuottanut useita kriitikkojen ylistämiä albumeita. Australian Perth Chamber Music Festival on kutsunut Forsbergin peräkkäisinä vuosina vierailijakseen. New Yorkin Alice Tully Hallissa hän piti kolmen konsertin sarjan. Forsbergillä on myös oma kamarimusiikkikonserttisarja Tukholmassa. Solistina hän on esiintynyt mm. Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin, Uppsalan kamariorkesterin ja Göteborgin sinfoniaorkesterin kanssa. Hän opiskeli Göteborgin musiikkikorkeakoulussa tehden loppututkinnot sekä pianon- että urkujen soitosta.  

Musiikkitieteilijä Susan Youens tunnetaan saksalaisen liedin arvostetuimpana asiantuntijana. Houstonissa, Texasissa syntynyt Youens opiskeli pianonsoittoa Drusilla Huffmasterin ja musiikkitiedettä Ellsworth Petersonin johdolla ennen opintojaan Harvardin yliopistossa. Hän opettaa nykyään University of Notre Damessa ja tekee yhteistyötä useiden taiteilijoiden kanssa luentoja, luento-resitaaleja ja mestarikursseja valmistellen. Suosittuna luennoitsijana hän on esiintynyt laajasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hänen kahdeksan kirjaansa ja muut julkaisut mm. Cambridgen ja Oxford University Pressin musiikkitieteellisissä sarjoissa muodostavat kivijalan Franz Schubertin ja Hugo Wolfin tutkimukselle. Hän vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa luennoidessaan Laulun valo – The Light of the Lied -festivaalilla 22.-23.11.2019.